dinsdag 27 december 2011

Dag 9: Kerstvakantie op Mars

Hohoho, Kerstmis op Mars! Het was gisteren een leuke late kaartavond, dus stond de wekker vandaag iets later dan gewoonlijk. Bij velen stond er volgens mij geen wekker, maar ik stond in elk geval paraat tegen 9u. We hadden een van de officiële webcams ook al wat gepimpt met een mini-kerststalletje van Victoria en de dreidel van David.

En wat lag er daar allemaal op tafel? Blijkbaar is de kerstman er toch in geslaagd onze hab te vinden hier in het midden van de woestijn. Nicky heeft voor iedereen een boek gekocht: Kuifje (Mannen naar de maan) voor de Amerikanen en voor mij een interessant boek over Yuri Gagarin. Iedereen zat ook meteen in zijn lectuur te lezen, Kuifje is gewoon goed en mijn boekje is gewoon heel boeiend.

Leandro had voor iedereen een handige en heel krachtige mini-loupe meegebracht. David kreeg een prachtexemplaartje en zal dit nog heel veel gebruiken tijdens zijn geologische carrière. Het oppervlak van een gesteente kan heel belangrijke informatie bevatten die je nodig hebt om te bepalen wat voor een soort steen je vast hebt. Met het blote oog zijn de superkleine details onzichtbaar, maar als je het oppervlak bekijkt met zo een sterke vergroting, kan je veel te weten komen door de korrelgrootte, kleine minerale afzettingen, textuur,...

Voor David was het zijn eerste kerstfeest, en hij vond het in elk geval heel gezellig. Hij had dan ook op voorhand niets voorzien, maar heeft ter plaatse voor iedereen een unieke persoonlijke haiku geschreven. Zelfgemaakte dingen zijn altijd sympathiek vind ik. Ik had dan ook voor iedereen een aandenken gemaakt, een soort presse-papier om op het bureau te zetten met de naam van iedereen erin.

Vandaag was voor ons een volledige feestdag. We hebben geen EVA's of wetenschap op het programma gezet en gingen gewoon, uiteraard volledig conform de simulatie, relaxen en lui zijn. Voor Karon en mezelf was deze feestdag ook de ideale gelegenheid om onze eerste douche in een dikke week te nemen. De douche is naast het labo, en het is daar doorgaans rond het vriespunt. Het water is wel goed verwarmd, maar eens je uit de douche komt is het arctisch koud. En uiteraard is er geen sprake van een uitgebreide douche met veel zeep en shampoo. We gebruiken hier maar 1 soort zeep voor afwas, shampoo, handwas en alle andere wasjes. Bio-afbreekbare toestand. Water is schaars en moet zoveel mogelijk bespaard worden. Zeker nu de Greenhab niet meer gebruikt kan worden.

De Greenhab is een soort serre naast de hab, waar planten gekweekt werden en waar er 'grey water' gemaakt werd. Afvalwater van de hab ging naar de greenhab om gefilterd te worden voor hergebruik als spoelwater in het toilet. Om het biologische filtratiesysteem niet te beschadingen mochten enkel afbreekbare producten in het afvalwater belanden, zoals onze Oasis zeep of bakpoeder. Blijkbaar is er ergens op het einde van het vorige MDRS seizoen iets gebeurd waardoor er massaal veel bacteriën zijn vrijgekomen in de greenhab, en heel de boel is daar besmet. De greenhab is zelfs volledig losgekoppeld van de hab, en er is absoluut verbod om er binnen te gaan. Heel apocalyptisch allemaal. Maar om een lang verhaal kort te maken, nu moeten we ons drinkwater dus voor alles gebruiken.

Veel activiteiten vallen er niet te melden van vandaag omdat we heel passief geweest zijn. We zijn 's avonds naar een redelijk foute Mars-film beginnen kijken. Tijdens de film ben ik aan een waar feestmaal begonnen, relatief gezien toch. En typisch Belgisch. Ik heb gevriesdroogde kalkoen, aardappelgratin en appelmoes gevonden in onze voedselvoorraad. Wat kon hier beter mee gemaakt worden dan vol-au-vent met appelmoes en patatjes? Totaal onbekend bij de Amerikaanse collega's blijkbaar, maar de pot was mooi leeg na het eten, dus dat zal wel OK geweest zijn.

Na de film zijn we naar buiten gegaan om naar de sterren te kijken, en hopelijk het ISS te zien overvliegen. Ik heb weer een paar foto's proberen te nemen met de D70. Beter gelukt dan de vorige foto van Orion, maar nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Ik kan zonder afstandsbediening maar maximaal 30 seconden belichten. Ik vermoed dat de beeldkwaliteit beter zou moeten zijn bij langere belichting. Nu heb ik in photoshop zwaar moeten bijsleutelen om iets zichtbaar te hebben. Bij een belichting van een minuut of 7 zou het spoor van het ISS door de hemel ook duidelijk zichtbaar moeten zijn. Jammer genoeg geen ISS gezien. Ik moet me vergist hebben bij het bekijken van de passages. Waarschijnlijk zat het in de schaduw van de aarde zodat we het niet konden zien overvliegen.

Jammer maar helaas, het ISS zal voor een volgende keer zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten