vrijdag 23 december 2011

Dag 5: dawn of the bread

We hebben gisterenavond nog vrij slecht nieuws gekregen van Mission Support. We mogen een heel groot stuk van de sporen die op onze kaart staan niet meer gebruiken. Het zou wettelijk gezien niet meer mogen, en te gevaarlijk zijn. Een groot stuk van de sporen hebben we al een paar keer bereden, niets gevaarlijks aan! Een ander stuk van de sporen is in realiteit gewoon verdwenen door regen of wind. Zeer spijtige zaak dat we niet meer over een uitgebreid ATV-sporennetwerk meer beschikken. Zeker nu ik op een oude laptop een hoop GPS-gegevens heb gevonden van sporen en interessante plaatsen. En deze avond heb ik een prachtige topografische kaart gevonden met alle sporen en landschapspunten op. Hier ligt zoveel brol samen, geaccumuleerd door vorige crews.

Maar goed. Het is weer cooking day! Eindelijk iets anders dan "just add water" dingen. En dat hebben we geweten! David en Leandro hebben zich met veel overgave op hun chef-dag gesmeten. Een stevig ontbijtje spek en eieren, waar we eens onze tijd voor genomen hebben. Onze brandstof- en watervoorraad was nogal aan de lage kant, en iedereen had volgens mij ook wel behoefte aan een rustige dag. Dus de ochtend-EVA is niet doorgegaan. Niet erg. Victoria en ik hebben Nicky bijgestaan bij de eerste wateranalyses. We onderzoeken ons drinkwater en water uit de omgeving op zuurstofgehalte en geleidbaarheid. Kort door de bocht kunnen we hiermee bepalen of het geschikt is voor consumptie. We zijn blij te melden dat ons drinkwater op het eerste zicht in orde is! Belangrijk en niet zo evident, aangezien we niet op het waterleidingnet zijn aangesloten. Water zit in een grote tank die niet hermetisch afgesloten is.

We hebben ons heel erg geamuseerd met een fotosessie. David heeft een "spannend" kampvuurverhaal verteld en heeft zich daarnaast bijzonder nuttig gemaakt door te experimenteren in de keuken. Hij heeft yoghourt gemaakt met onze machine. Afwachten tot morgenvroeg voor het resultaat! Maar dat was nog niet genoeg! De broodmachine kwam in David's vizier. En daar heeft hij een heel creatief broodje in samengesteld: spinazie/kaas-brood. Afwachten wat dat zal worden 's middags...

Niet lang na David's verhaal viel plots al onze elektriciteit uit. Een aanval van marsmannetjes? Gelukkig was het maar Don Lusko, de eigenaar van Hollow Mountain, met vers water en brandstof voor de ATV's en voor de generator. Het weer was ondertussen ook iets beter geworden, dus zijn we met z'n allen op stap gegaan.

Onze eerste gezamenlijke EVA, en dat was wel heel leuk. Nicky moest helaas snel terug, want de hab moet steeds bemand blijven. Halfweg in de wandeling splitsten we op. Victoria en ik gingen naar het zuiden de heuvels verkennen en Leandro, Karon en David gingen Phobos Peak beklimmen, in het zuidoosten. Je kan hier op Mars de meest bizarre rotsen, ondergronden, formaties zien... Sommige stukken zijn net alsof je het Middelheimpark rondloopt, met allemaal moderne beeldhouwkunst. Het was een stevige voet-EVA, en met het ondergaan van zon moesten we dan terugkeren. In de verte begonnen er ook louche wolken samen te pakken, en het begon heel hard te waaien. Voortekenen van iets waar je liever niet in het midden van de woestijn in terecht komt met twee te voet. Nogmaals, heel blij dat ik een GPS-toestel mee heb, want je raakt direct gedesoriƫnteerd in dit landschap. Als je niet dezelfde weg terug gebruikt en je eigen sporen volgt, kan het snel om zeep zijn zonder.

Tijdens deze EVA stond er nog een van David's creaties in de broodmachine: appel/kaneel havermoutbrood. Heerlijk! Hij heeft de smaak wel te pakken lijkt me, er zullen zeker nog spectaculairdere broden volgen. Straks is ons rantsoen meel op!

's Avonds na het avondeten begint de hele administratieve molen weer. Reports indienen bij Mission Support. Dagelijkse vragenlijst voor de food study. Foto's uitwisselen. Blogs updaten... Het lijkt maar niet op te houden. Echt jammer dat ik niet direct alles kan opschrijven, want ik weet dat er vanalles verloren gaat ondertussen. Onmogelijk om alles te herinneren natuurlijk. En de dagboekupdates zijn zo ook al lang genoeg zeker :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten